Kiskereskedelmi, ipari, külkereskedelmi adatok is várhatóak a jövő héten

Számos makrogazdasági adat jelenik meg a jövő héten, így az augusztusi kiskereskedelmi, ipari termelési statisztikák mellett a kormányzati szektor második negyedévi egyenlegét is közlik.

Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kormányzati szektor második negyedévi adatait. Az idei első negyedévben 115,5 milliárd forint, vagyis 1,1 százalék volt a kormányzati szektor GDP-arányos hiánya. Az egyenleg 2017 azonos időszakához képest 402,3 milliárd forinttal, GDP-arányosan 4,2 százalékponttal romlott.

Szintén kedden jelenik meg a júliusi külkereskedelmi termékforgalom második becslése. A szeptember 7-én kiadott első becslés szerint júliusban az export euróban számolt értéke 11,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az import 10,6 százalékkal nőtt.

A külkereskedelmi mérlegtöbblet 373 millió euró volt, 91 millió euróval több a tavaly júliusinál. Az év első hét hónapjában a kivitel 5,7 százalékkal, a behozatal 6,8 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A 4,593  milliárd euró exporttöbblet 307 millió euróval kevesebb a tavaly január-júliusinál.

Szerdán közli a KSH az augusztusi kiskereskedelmi forgalom első becslését. Júliusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 5,4, naptárhatástól megtisztítva 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A nem élelmiszer jellegű termékek csoportja mutatta a legnagyobb növekedést, a forgalom volumene összességében 9,4 százalékkal volt nagyobb a tavaly júliusinál. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 1,9 százalékkal nőtt. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 5,6 százalékkal emelkedett.

Pénteken közli a KSH az ipari termelés augusztusi első becslését. Júliusban az ipari termelés volumene 6,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adat 3,9 százalékos növekedést mutat, mivel idén eggyel több munkanap volt júliusban, mint tavaly.

MTI 2018. szeptember 30., vasárnap 7:01

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük