Egyetemi sportfesztivál az Orczy-kertben

Tizenhét budapesti egyetem hallgatói vesznek részt az egyetemi sport nemzetközi napja (IDUS) alkalmából megrendezett csütörtöki fővárosi sportfesztiválon.

Az ünnepélyes budapesti megnyitón az Orczy-kertben megjelentek néma felállással emlékeztek meg a szerda este elhunyt négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző Kulcsár Győzőről, az egyetemi sport támogatójáról, akinek halálhíréről percekkel a csütörtöki esemény kezdete előtt szereztek tudomást a résztvevők.

A rendezvényen elhangzott, hogy a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) együttműködésével idén már harmadik alkalommal szervezte meg az egyik legnagyobb egyetemi szabadidősport rendezvényt, a budapesti egyetemi sportfesztivált, ami a központi eseménye az egyetemi sport nemzetközi napja alkalmából országszerte zajló sportprogramoknak.

Kiss Ádám, a MEFS elnöke hangsúlyozta, azt várják, hogy több tízezer egyetemista mozog majd a mai napon a fővárosban és országszerte. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy a szervezet 2015-ben nyilvánította szeptember 20-át az egyetemi sport nemzetközi napjává, majd kiemelte: a rendszeres mozgás könnyebbé teszi a tanulást.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, az esemény védnöke arról beszélt, hogy 17 budapesti és számtalan vidéki egyetem csatlakozott a rendezvényhez, amelynek központja az Orczy-kert, de további helyszíneken is ki lehet próbálni olyan sportágakat, mint az asztalitenisz, az erőemelés, a röplabda, a sakk, a tollaslabda, de rendeznek falmászást, valamint kosárdobó versenyt is.

Az államtitkár kiemelte: 2019-ben Budapest Európa sportfővárosa lesz, ami nagy lehetőség annak bemutatására, hogy a magyar kormány támogatja a mozgást, valamint a szabadidősportot.

“A sport olyan erő, mely nemcsak fizikai állapotunkat erősíti, hanem közösségeket teremt, barátságokat hoz létre” – mondta Szabó Tünde, majd reményét fejezte ki, hogy az egyetemisták nemcsak a világnap apropóján, hanem az év minden napján sportolnak.

Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, kormánybiztos beszédében a sport jellemformáló erejét hangsúlyozta.

“Ma már a sport az érettségiig a gyerekek életének a része az iskolákban, de el kellene érni, hogy a későbbiekben is az legyen, meghatározza az életüket” – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes. Hozzátette, hogy a jövőre – amikor Budapest a kontinens sportfővárosa lesz – ezt az üzenetet szeretnék közvetíteni, mindenkihez eljuttatni.

A beszédek után az NKE hallgatói tartottak sportos bemutatókat, majd a megjelentek birtokba vették az Orczy-kertben sportolásra kialakított területeket.

MTI 2018. szeptember 20., csütörtök 12:24

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük