Kék könyves tűzoltók?

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyát szabályozó törvény módosítása (2005. évi CLXXIX. Hszt. Tv.) nyomán csökken a tűzoltók óraszáma. Ugyanakkor EU direktívák szerint 1020 tűzoltóval kellene többet felvenni 2008-ig.

Az ellentmondás feloldásával egy nagy titokban előterjesztett törvényjavaslat foglalkozik, amely megteremtené a törvényi alapot ahhoz, hogy alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztassanak tűzoltókat.

A hivatásosok elítélik a javaslatot
A tervezetet valószínűsíthetően az augusztus 20-i tűzijáték után sokat bírált Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség terjesztette elő elfogadásra. A “nem publikus” minősítésű okirat tartalma gyorsan ismertté vált a tűzoltók körében, akik közül többen felháborodtak a tervezet alkotójának inkompetenciáján.

A szakszervezet véleménye szerint az alkalmi munkavállalóként történő foglalkoztatás ellentétes a Hszt., valamint tűzvédelmi törvény rendelkezéseivel, figyelembe véve, hogy tűzoltói feladatokat csak olyan személy láthat el, aki megfelelő egészségügyi, fizikai, pszichikai állapottal, és jogszabályban meghatározott képesítéssel rendelkezik. Ennek egy alkalmi munkavállaló nem tesz eleget.

Az alkalminál az önkéntes is jobb!
Jelenleg kétféle önkéntes tűzoltó van ma Magyarországon. Az egyik az úgynevezett “köztestületi önkéntes tűzoltóságon” dolgozik. E tűzoltóságok rendelkeznek saját működési területtel. Ugyanúgy el kell végezniük a szükséges iskolákat (alaptanfolyam jelenleg).Ez az önkéntes forma majdhogynem átmenet a hivatásos és az önkéntes között. A másik önkéntes, a tényleges önkéntes (önkéntes egyesület tagja), aki a polgárőrökhöz hasonlóan végzi a saját településén vagy környezetében a tűzoltást.

Az önkéntesek nem minden településen aktívak, egy Nyugat-Magyarországi hivatásos tűzoltóság működési területén például a közel 90 községből 3-4 olyan község van, ahol alkalmanként 3-8 fő, az úgynevezett avartüzes időszakban valóban meg is jelenik és bekapcsolódik az oltásba.

Alkotmányellenes a működésük
Bár ezek az önkéntesek valóban szívvel lélekkel dolgoznak, és minden tiszteletet megérdemelnek, az Önkéntes Tűzoltóság ma Magyarországon mégis alkotmányellenesen működik.Ennek oka, hogy egy önkéntes sztrájkolhat, míg a felesküdött tűzoltó nem. A sztrájk már önmagában ellentétes az alkotmánybíróság azon állásfoglalásával, mely szerint mindenkinek alkotmányos joga a biztonság.

E jogunk sérül akkor, amikor szükségünk lenne tűzoltóra, de egy sztrájk miatt nem áll rendelkezésünkre a segítség. Érdemes elgondolkodni azon, hogy érdemes-e az alkalmi munkavállalók bevonásával egy még komplikáltabb helyzetet teremteni.

Jobb megoldás is van
Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség létrejöttét megelőzően az előd szervezetek összlétszáma megközelítőleg ezer fő volt. A mai összevont létszám mintegy 1.800 főre tehető, ezért kézenfekvőbb lenne, ha – hivatkozva a régiósítási elképzelésekre -, a készenléti szolgálatot ellátó tűzoltók heti munkaidejének csökkentése helyett például az adminisztrációt végzők, vagy mondjuk a tűzoltózenekar óraszámát csökkentenék.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük