Egy néma kiáltás…

Gondolt-e már arra, hogy mit tenne, ha tűz ütne ki a munkahelyén, otthonában, vagy lángok csapnának fel az üzletben, ahol éppen vásárol? Kitől várná a segítséget egy füsttől fojtogató levegőjű metró kocsiban? Kitől várná, hogy kimentse egy balul sikerült barlangtúra beszorult túrázójaként?

Mindannyian tudjuk mi a teendő, ha valósággá válik egy efféle félelmetes rémálom. “105”: hívjuk gyorsan a tűzoltókat! Kézenfekvő, sőt nyilvánvalóan természetes megoldás.

Kötelezünk és elvárunk
A tűzoltók jönnek, és eloltják a tüzet, vagy nagy szakértelemmel szétvágják a balesetben összeroncsolódott járművet, hogy kimentsenek belőle. A tűzoltóknak kötelességük a saját biztonságuk árán is utánunk mászni egy beomlott barlangba. Így miközben a munkájukat végzik, gyakran vállalnak veszélyes feladatokat, hogy megóvjanak minket, vagy javainkat.

Tudjuk tehát, hogy mit vállalnak a tűzoltók, amikor e nem mindennapi hivatást választják. Elvárjuk tőluk, hogy munkájukat felelősségteljes megfontoltsággal, nagy bátorsággal és komoly szakmai felkészültséggel végezzék. Mindig érkezzenek időben, gyorsan és hatékonyan oldják meg a fennálló veszélyhelyzet minden problémáját.

Felejtést adunk anyagiak helyett
De vajon mi a helyzet ezekkel az emberekkel, ha éppen nincs rájuk szükségünk? Megadjuk e nekik mindazt, amire szükségük van, hogy az elvárt módon végezhessék feladataikat? Ki gondol a tűzoltókra, ha nincs tűz? Valljuk be őszintén. Nem gondolunk rájuk, nem kérdezzük őket, és nem törődünk velük.

Pedig mint annyi más munkakörben, ebben is rengeteg a gond és a hiányosság. Az eszközök egy része elavult, a felszerelések hiányosak, vagy kevés van belőlük és a technikai eszközök állapota is hagy némi kívánnivalót maga után.

Elég lett volna a jó szó
Említésre méltó az is, hogy mekkora pszichikai terhelés nehezedik a tűzoltókra. Egy váratlan veszélyhelyzetben kialakuló problémasorozat gyors, de magabiztos döntéshozatalt igényel, így igen nagy szükség lenne e téren is a megfelelő háttérre, képzésre és erkölcsi támogatásra.

Ezek azok a területek, ahol a szó legszorosabb értelmében égetővé válhat a szükség. Ha a tűzoltók felelőssége az emberi élet megóvásáig terjed, akkor meddig terjed a mi felelősségünk, hogy munkájukat gyorsan és hatékonyan végezhessék? Elvárhatjuk e tőlük a maximális odaadást, ha alapvető munkafeltételek válnak kérdésessé?

…töprengjünk el ezeken a dolgokon, a közelmúltben elhunyt tűzoltók emlékére.

Litkei Orsolya

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük