A polgárok biztonsága!

Az Új törvénymódosítás csökkentheti a polgárok biztonságát!

A megszorítások és átszervezések immár a tűzoltóságot is elérték. A jövőben elképzelhető, hogy egyes tűzoltókat alkalmi munkavállalói könyvvel, részmunkaidő keretén belül foglalkoztatnának.

Fentiek keresztülvitelét célozza egy kiszivárgott törvénytervezet, amely “nem nyilvános” minősítést kapott.

Elképzelhető-e mindez? Ha igen, mikor?
A vélemények házon belül is megoszlanak arról, hogy valóban bevezetésre kerülhet-e a kék könyv. Egyesek szerint igen, akár már a következő évben, mivel az óraszámuk ismét csökken. Mások úgy vélik, amennyiben elfogadják a törvénytervezetet, csak az Alkotmánybíróság marad, mint jogorvoslat.

Amint azt Nagy Gábortól, az FTSZ vezetőjétől megtudtuk, egyelőre a tűzoltó szakszervezet hivatalosan senki sem értesítette. Ennek ellenére a hivatásos tűzoltók körében már most nagy vihart kavart a gondolat, hogy ezentúl alkalmi tűzoltókkal egészülnek ki a soraik.

Az alkalmi “tűzoltósdi” veszélyei
El nem tudom hinni, hogy épeszű ember az, akik alkalmi tűzoltókkal akar tüzet oltatni – mondja az egyik érintett hivatásos állományban lévő tűzoltó. Az igentisztelt okos “tervezetalkotó” mit élne át, ha éppen egy “alkalmi anesztes” állna mellette a műtőasztalon, és készülne őt mondjuk intubálni? Miközben várná az “alkalmi szívsebészt” aki azért 1 órán belül biztosan beér…

Egy alapfokú tűzoltóképzés arra jó, hogy az alkalmi munkavállalók megtanulják, minek mi a neve, és elméletileg hogy használják. Egy bennfentes szerint az így felkészített személy “szerel körülbelül 3000 alapvezetéket, és egyszer összegubancolhatja az életmentő kötelet. Továbbá nagy szemeket mereszthet a tapasztalt öregek történeteire.” Éles helyzetben tehát nem feltétlenül ez a jó megoldás.

A hivatalos álláspont szerint nincsen semmiféle tervezet
Bár tények igazolják, hogy létezik, a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetsége múlt szerdai ülésén jelen lévő Szűcs Tamás ezredes – aki az ÖTM-OKF Tűzoltási és Mentésszervezői Főosztályvezetője – még tagadta a tervezet létezését. A számára címzett kérdésre úgy reagált: “nincs semmiféle tervezet”.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük